ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ;
Τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει χτιστεί κανένα σχολείο στα όρια του Δήμου Θηβαίων. Φυσικά, ούτε ένα νηπιαγωγείο. Η πόλη της Θήβας, ως γνωστόν, έχει 11 νηπιαγωγεία.
Το Ειδικό Νηπιαγωγείο συστεγάζεται- και στριμώχνεται- με το Ειδικό Σχολείο και το 8ο Νηπιαγωγείο στο Κοντίτο.
Το 2ο , λόγω ακαταλληλότητας του νοικιασμένου χώρου όπου στεγάζονταν, έχει μεταφερθεί στο 4ο Νηπιαγωγείο στο Πυρί. Επίσης, πολλά μικρά παιδιά συμβιώνουν σε περιορισμένο χώρο.
Το κέντρο της πόλης, η Καδμεία, δεν έχει κανένα νηπιαγωγείο στα όριά του με αποτέλεσμα τα 4χρονα παιδιά να μεταφέρονται σε συνοικίες είτε με λεωφορείο είτε με Ι.Χ.
Το 5ο, το 9ο και το 10ο Νηπιαγωγείο στεγάζονται σε νοικιασμένους χώρους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Από το 2015 ακούμε από τη δημοτική αρχή για νέο νηπιαγωγείο στην Αγία Τριάδα. Απλά, χρειάζεται να αγοραστεί ένα μικρό μέρος ιδιωτικής έκτασης . Ερωτήσεις επί ερωτήσεων και υποσχέσεις επί υποσχέσεων. Μηδέν εις το πηλίκον. Ούτε ένα προκάτ νηπιαγωγείο δε μπορούν να στήσουν.
Από το 2011 υπήρξε πρόταση για αλλαγή χρήσης στο δεσμευμένο οικόπεδο στη συμβολή των οδών Οιδίποδος & Ηλέκτρας. Δεν είναι τεράστιο αλλά θα μπορούσε να καλύψει τη λειτουργία ενός νηπιαγωγείου. Αντ΄ αυτού μπήκε συρματόπλεγμα περιμετρικά και έχει μπει σε αχρησία.
Στην ανατολική πλευρά της Καδμείας, στην οδό Οιδίποδος ακριβώς δίπλα στο βιοκλιματικό πάρκο, τη δεκαετία του ΄80 είχε αποφασιστεί να ανεγερθεί το 1ο Δημοτικό Θήβας μιας και στεγάζεται στο κέντρο σε κτίριο του 19ου αιώνα. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, κατά τη διάρκεια των εκσκαφών, εντόπισε αρχαία και το έργο ναυάγησε. Εδώ και χρόνια το οικόπεδο έχει αποδεσμευτεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας. Θα μπορούσε, λοιπόν, με ειδική μελέτη να φτιαχτεί ένα σχολικό κτίριο που θα κάλυπτε τις ανάγκες των νηπίων όλου του κέντρου της πόλης χωρίς να χρειάζεται να ξενιτεύονται και χωρίς να πληρώνει ενοίκια η πολιτεία. Σιγή ασυρμάτου κι εδώ …
Ας μην μιλήσουμε για βρεφικά τμήματα στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας. Κανένα τμήμα. Ψάχνουν αλλά δε βρίσκουν να νοικιάσουν, λένε.
Όλα είναι ζήτημα διεκδίκησης και προγραμματισμού. Σε μία χώρα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση κανένας δε θα έρθει να σού προτείνει ούτε να σού χτίσει σχολείο. Κανένα υπουργείο, κανένας ΟΣΚ (ΚΤ.ΥΠ. σήμερα), κανένας παράγοντας.
Έτσι, δε μας προκαλεί εντύπωση που βλέπουμε να «σηκώνονται» σχολεία- Γενικής και Ειδικής Αγωγής- σε πολλές περιοχές της χώρας κι εδώ έχουμε μαθητές των Ειδικών Σχολείων (Κοντίτο και Λουτουφί) σε απαράδεκτα σχολειά και 4χρονα νήπια σε χώρους μισθωμένους, στριμωγμένα σε αίθουσες μακριά από τη γειτονιά τους.
Ηλίας Τραμπάκουλος
πρ Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θηβαίων